Do mąki wsypać drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy, dodać rozpuszczone masło, mleko, żółtko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 15 minut, osaczyć na sicie; zmielić dwa razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, cukier, aromat migdałowy, posiekane orzechy, rodzynki. Chwilę smażyć, następnie wlać mleko, miód, bułkę tartą, wymieszać i ostudzić.
Ciasto rozwałkować na placek. Na wierzchu ciasta rozłożyć masę makową. Ciasto zrolować. Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną struclę wystudzić.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Następnie lukrem polać struclę, ozdobić perełkami oraz posypać odrobiną maku.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki