Tłuszcz utrzeć na jednolitą masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i sól, a następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy po jednej łyżce ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Z ciasta upiec dwa blaty. Połowę ciasta rozłożyć w natłuszczonej tortownicy o śr. 26 cm, równomiernie nałożyć połowę ubitej piany i posypać płatkami migdałowymi. Czynności powtórzyć przy drugiej części ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika. Mając dwie formy o tym samym rozmiarze można jednocześnie upiec 2 blaty tortu.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, odstawić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w cząstki, ułożyć na pierwszym blacie. Z folii aluminiowej zrobić rant wokół ciasta. Tężejącą galaretkę wylać na brzoskwinie i odstawić do zastygnięcia w lodówce.
Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodać do masy i ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji. Ubitą śmietanę wyłożyć na zastygniętą galaretkę, wyrównać. Pokroić drugi blat ciasta na 12 części i ułożyć na śmietanie.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki