Zagotuj wodę i odmierz dwa razy po 400 ml wody. Do jednego naczynia wsyp galaretkę o smaku agrestowym, a do drugiego o smaku cytrynowym i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia.
Dno formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty. Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Wsyp galaretkę o smaku agrestowym i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Jogurt przełóż do miski. Stopniowo wlewaj do niego wystudzoną galaretkę, aż do połączenia. Śmietankę ubij mikserem i dokładnie wymieszaj z jogurtem. Przygotowaną masę przelej do formy i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Z folii aluminiowej wytnij 2 szerokie paski o dł. 24 cm. Złóż je kilkakrotnie, tak aby paski z folii były stabilne. Paski zegnij w pól i ułóż w serniku delikatnie wciskając je w masę serową.
Banana pokrój na plasterki i ułóż go w dwóch przeciwległych częściach ciasta. Zalej go tężejącą galaretką cytrynową i odstaw do całkowitego stężenia. Gdy galaretka stężeje, usuń folię aluminiową, ułóż winogrona i zalej je galaretką agrestową. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki