Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodak jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nałóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 x 36 cm.
Blachę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu biszkopt odstaw do ostygnięcia. Do wody dodaj sok cytryny i cukier. Mieszaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Z biszkoptu zdejmij papier i przekrój go na dwie części poziomo. Dolną część nasącz przygotowanym ponczem.
Umyte wiśnie wypestkuj i odważ 1200 g łącznie z sokiem. Przełóż do garnka i gotuj ok. 5 minut dodając cukier, wymieszaj. Po odstawieniu z ognia dosyp galaretki i mieszaj, aż do rozpuszczenia się galaretek. Garnek z wiśniami odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i jeszcze chwilkę miksuj. Na dolną część biszkoptu nałóż masę wiśniową i wyrównaj. Odstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Następnie nałóż połowę masy śmietanowej, którą równo rozsmaruj. Drugą połowę biszkoptu nasącz ponczem, ułóż na wierzchu ciasta i rozsmaruj resztą masy śmietanowej. Gotowe ciasto obsyp startą białą czekoladą.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki