Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło i mód przełóż do garnka, podgrzej, mieszaj do uzyskania płynnej, jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodaj miód z masłem, cały czas miksując. Suche składniki przesiej i wymieszaj, dodaj do pozostałych składników. Na końcu dodaj śmietanę i wymieszaj. Ciasto przelej na blachę.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 - 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Śliwki i daktyle zalej wrzątkiem, odstaw do przestudzenia. Dodaj cukier i zmiksuj blenderem na gładką masę. Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj do rozpuszczenia i dodaj do masy śliwkowo - daktylowej. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia, po czym wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Kawę wymieszaj z wrzątkiem i rumem. Wystudzony piernik przekrój na 2 blaty. Ciasto umieść ponownie w formie. Pierwszą warstwę piernika nasącz połową porcji ponczu i posmaruj równomiernie powidłami lub dżemem. Przełóż masę śliwkowo - daktylową, przykryj drugą warstwą piernika, nasącz ponczem. Ciasto wstaw do lodówki na 2 h.
W małym garnku podgrzej śmietankę, prawie do wrzenia, odstaw z palnika. Przesyp do niej połamaną czekoladę, odstaw na kilka minut. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiej polewy. W razie konieczności przetrzyj przez sitko. Śliwki przekrój na połówki. Schłodzone ciasto polej równomiernie połową porcji polewy, poukładaj śliwki, po czym polej polewą pokrywając śliwki. Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki