Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, drożdże, cukier puder i sól wymieszać. Dodać jajka, żółtka, aromat waniliowy i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą, dodać ostudzone masło i jeszcze raz dokładnie wyrobić aż masło się wchłonie. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na stolnicę, podsypać mąką i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedną odłożyć i przykryć ściereczką, drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, posmarować dżemem i zawinąć w rulon. Ostrym cienkim nożem pociąć rulon na kawałki o szerokości 3 cm. Układać je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie rozwałkować drugą część ciasta i postąpić w ten sam sposób.
Ślimaczki odstawić, by podrosły (ok. 20 min). Następnie posmarować roztrzepanym białkiem.
Blachę ze ślimaczkami wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki