Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, następnie jajko oraz ciepłe mleko i miękkie masło. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, w razie potrzeby możesz podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni ze szczyptą soli i pieprzu. Odcedź i przełóż do miski. Do wysokiego naczynia przelej przecier pomidorowy. Następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, bazylię oraz przyprawy. Wszystko zblenduj blenderem przez kilkanaście sekund.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm na kształt prostokątów o wym. 20 x 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj przygotowany sos i wyłóż pieczarki. Ciasto zawiń w rulon zaczynając od dłuższego boku, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem, tworząc roladę. Pokrój na 3-4 cm kawałki. Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch ślimaczków posmaruj rozmąconym jajkiem.
Blachę ze ślimaczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono