Śmietanę wystaw wcześniej z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Filety odsącz z zalewy, opłucz. Osusz na ręcznikach papierowych i pokrój na małe kawałeczki. Ogórka kiszonego pokrój na kawałki. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Szczypiorek i koperek drobno pokrój. Listki żelatyny namocz przez 5 minut w zimnej wodzie. Do miski przelej śmietanę, dodaj cukier, wymieszaj. Żelatynę rozpuść. Namoczone listki żelatyny przełóż do garnuszka i na niedużej mocy palnika podgrzej do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek śmietany, wymieszaj, po czym przelej całość do pozostałej porcji śmietany. Dodaj przygotowane pozostałe składniki. Przypraw pieprzem do smaku. Śledziki przelej do małych naczyń o pojemności około 150 ml. Odstaw na około godzinę do lodówki do całkowitego stężenia. Po schłodzeniu ogrzej naczynie i wyłóż na talerzyk do góry dnem.
Śmietankę ubij na sztywno. Przełóż do rękawa z ozdobną końcówką i udekoruj nią każdą porcję. Udekoruj świeżym koperkiem.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono