Śledzie opłucz i osusz na ręczniku papierowym, pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój na piórka. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski. Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę i podsmaż przez około 5 min. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Smaż kolejne 3 - 4 minuty, po czym dodaj startą na dużych oczkach marchewkę. Całość smaż mieszając przez kolejne kilka minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy. Dodaj miód i dopraw do smaku. Listki żelatyny namocz przez kilka minut w zimnej wodzie, po czym dodaj do ciepłych warzyw. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Warzywa przełóż do miski, wymieszaj ze śledziami i odstaw do lodówki na około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Podawaj na świeżo pokrojonej bagietce. Udekoruj listkami bazylii.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono