Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. Mleko podgrzej, wymieszaj z jajkiem i masłem, dodaj do suchych składników. Całość zagnieć na jednolite ciasto i przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h, tak aby podwoiło swoją objętość.
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj aromat. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj twaróg, jajka, a na końcu Sernix. Całość dokładnie połącz do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj masłem w narożnikach i przyklej do niej papier do pieczenia, co ułatwi ci nakładanie ciasta.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i pokrojone w kawałki masło. Całość zagnieć palcami na kruszonkę. Odstaw do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przełóż na formę wyłożoną papierem, delikatnie podsyp mąką i rozwałkuj bezpośrednio na blaszce. Na ciasto wyłóż masę serową, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki