Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki. Z papieru przygotuj szablon łopatki (dł. ok. 7 cm). Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, przyłóż szablon i małym nożem kuchennym wycinaj łopatki.
Przygotowane łopatki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu łopatek wyjmij je z piekarnika. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Ostrożnie wyciskaj na łopatki.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 min do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. ½ łyżki).
Foremki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę można ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.
Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.
Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 min, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem.
W każdą babeczkę wetknij jedną lub dwie łopatki. Udekoruj listkami melisy. Babeczki wstaw na 30 min do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki