Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj masło i jajko. ¼ ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Resztę ciasta rozłóż na blaszce.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zrumieniania się ciasta.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Zmniejsz temp. do 160°C.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i gotuj przez ok. 10 minut, do czasu aż część jabłek się rozmięknie. Pod koniec gotowania dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek. Twaróg, cukier i cukier waniliowy umieść w misie miksera. Miksuj do połączenia się składników. Pod koniec miksowania dodaj budyń, a następnie ciągle miksując wlej cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą serową.
Na cieście kruchym ułóż jabłka, a później równomiernie rozsmaruj masę serową. Na warstwę masy serowej zetrzyj resztę schłodzonego ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do momentu zrumienienia się ciasta.
Czas pieczenia: ok. 80 - 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw sernik do schłodzenia. Schłodzony sernik wstaw do lodówki. Sernik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, żeby masa serowa dobrze się schłodziła.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki