Do miski wsyp mąkę, cukier, margarynę posiekaj nożem, dodaj żółtko i śmietanę. Wyrób ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Blachę o wym. 35 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Mak zalej wrzątkiem, gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedź i zmiel 3 razy. W garnku rozpuść cukier, miód i masło, dodaj mak i smażyć przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstaw do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodaj ubite białka, bułkę tartą, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, dobrze wymieszaj.
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj stopniowo po 1 żółtku ucierając każde przez ok. 0,5 minuty. Dodaj cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy, twaróg i wszystko razem miksuj. Białka ubij na sztywno, dodaj je do masy i wymieszaj delikatnie łyżką.
Na ciasto wyłóż masę makową, równo rozsmaruj, na nią nałóż masę serową i wyrównaj. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki