Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj miękki tłuszcz i jajko. Masę zagnieć do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wylep dno formy, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 2,5 cm.
Rozpuść i ostudź margarynę. Mieszankę do masy sernikowej wymieszaj za pomocą miksera z żółtkami, twarogiem i rozpuszczoną margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Masę rozłóż równo na cieście.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 70 - 80 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto pozostaw na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.
Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Ciasto dookoła posmaruj polewą, zostawiając pusty środek. Posyp śnieżynkami.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Udekoruj wierzch sernika. Posyp śnieżynkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki