Herbatniki i orzechy włoskie zmiksować w blenderze lub zetrzeć na grubej tarce i zagnieść z miękkim masłem na jednolitą masę. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. Zagniecioną masę przełożyć do formy, ugnieść równomiernie łyżką i wstawić do lodówki.
Świeże truskawki umyć i odszypułkować, owoce z puszki odsączyć. Część owoców odłożyć do dekoracji.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki, cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce twarogu. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko zmiksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie żelatynę dodać do przygotowanej masy.
Do formy z wyłożonym wcześniej spodem wyłożyć równomiernie ok. 1/3 masy. Na wyłożonej masie poukładać połowę przygotowanych wcześniej owoców i od razu przykryć je pozostałą masą dokładnie ją wyrównując.
Sernik wstawić na ok. 2 godz. do lodówki do stężenia. Sernik przed podaniem udekorować pozostałą częścią owoców.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki