Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko do momentu uzyskania jednolitego ciasta, wyłóż równomiernie na dnie blachy.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Ciasto podpiecz do uzyskania złotego koloru.
Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka i żółtka. Cały czas miksując dodaj budynie i na końcu wlej olej i mleko. Płyną masę przelej na podpieczony spód.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Na kilka minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Sernik ostrożnie wystaw na chwilkę z pieca i na wierzch sernika równomiernie wyłóż ubitą pianę z białek.
Blachę z sernikiem wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę pieczenia.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Po wskazanym czasie pieczenia białka lekko się zetną. Nie należy ich wysuszać na bezę. Ciasto wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. W czasie studzenia pojawiają się kropelki rosy.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki