Ciastka pokrusz na drobny piasek (możesz to zrobić przy użyciu malaksera lub ręcznie), dodaj sól i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka wysyp równomiernie na spód formy, przyklepując ręką. Tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuść w mikrofali lub w kąpieli wodnej, odstaw do lekkiego przestygnięcia. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie używając rózgi kuchennej. Mieszaj tylko do połączenia składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Przelej ją na schłodzony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160°C. Piecz przez 70 - 80 minut. Sernik będzie ścięty na wierzchu, jednak w środku masa serowa może wydawać się odrobinę luźna – nabierze odpowiedniej konsystencji po wystygnięciu.
Czas pieczenia: 70 - 80 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
W rondelku na małym ogniu rozpuść 75 g masła z 2 łyżkami mleka. Mieszaj łyżką do momentu rozpuszczenia się masła. Odstaw rondelek z palnika, wsyp zawartość opakowania z polewą i energicznie wymieszaj do połączenia się składników. Cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia polewy, podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowania i uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch wystudzonego ciasta, rozsmaruj ją łyżeczką w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza. Pozostaw do zastygnięcia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki