Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki pokrusz na piasek, dodaj kakao i wymieszaj z roztopionym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż dno przygotowanej wcześniej tortownicy, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy i utrzyj do połączenia składników. Dodaj Sernix i aromat. Miksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijaj po jednym jajku, dodając następne jak tylko poprzednie połączy się dokładnie z masą. Całość miksuj tylko do momentu, aż masa będzie jednolita.
Masę wylej na schłodzony spód, na wierzch wyłóż owoce i wysyp migdały.
Czas pieczenia: 85 - 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a nastepnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie. Ostudzony sernik należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki