Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Okrągłą formę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Białka oddziel od żółtek.
Do utartego masła, cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka. Dodaj przesiane suche składniki. Białka ubij na sztywno i wmieszaj stopniowo do ciasta. Przełóż masę do tortownicy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu usuń obręcz formy i ostudź ciasto.
Upieczone i ostudzone ciasto przetnij poziomo na dwie równe części. Dolną część włóż ponownie do formy.
Mrożone owoce przełóż do garnka i podgrzewaj do rozmrożenia.
Za pomocą blendera zblenduj owoce na puree.
Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z cukrem pudrem i mascarpone. Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę (zimna z wrzątkiem), wsyp żelatynę fix deserową i miksuj przez 0,5 min. Połącz ze śmietanką i mascarpone. Dodaj zblendowane owoce i krótko wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto i przykryj drugą częścią ciasta, delikatnie je dociskając. Wstaw do lodówki na ok. 2 h. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki