Dno formy o śr. 24 cm wyłóż biszkoptami.
Świeże owoce przebierz, odszypułkuj i umyj (mrożone rozmroź, przebierz i nie odsączaj). Owoce zmiksuj blenderem na mus dodając cukier. Żelatynę-fix deserową wsyp do 50 ml zimnej i 100 ml wrzącej wody i krótko zmiksuj mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie przygotowaną żelatynę dodaj do owoców i krótko zmiksuj wszystko razem do połączenia składników. Uzyskany mus od razu wylej na biszkopty i wstaw do lodówki na ok. 2 h.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do miski włóż twaróg, dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać ją z twarogiem. Żelatynę-fix deserową przygotuj tak jak pierwszą (wsyp do zimnej i wrzącej wody, krótko zmiksuj). Następnie dodawaj ją stopniowo do twarogu miksując do połączenia składników. Całość wylej na warstwę musu i ponownie wstaw do lodówki na ok. 2 h do stężenia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i udekoruj cząstkami truskawek oraz listkami mięty.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki