Masło starannie utrzeć dodając cukier, cukier wanilinowy, sól, wbijać po jednym jajku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy jajecznej cały czas ucierając. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto nałożyć do formy, wyrównać wierzch.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie warstwy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić podgrzewając w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Twaróg, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i rum utrzeć mikserem. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie dodawać po trochu do twarogu. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą twarogową.
Na spód tortownicy nałożyć jedną część ciasta, zamknąć obręcz. Bok tortownicy obłożyć paskiem papieru do pieczenia. Do formy nałożyć masę twarogową, przykryć drugim krążkiem ciasta lekko dociskając.
Mandarynki odsączyć na sicie. 250 ml soku wlać do garnka (gdyby było mniej płynu uzupełnić wodą). Dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać łyżeczkę żelatyny, mieszać, aż się rozpuści. Mandarynki ułożyć na wierzchu ciasta. Lekko tężejącym sokiem mandarynkowym polać wierzch tortu. Tort wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki