Tortownicę o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem.
Herbatniki rozkrusz w malakserze lub włóż do woreczka i rozkrusz wałkiem. Pokruszone herbatniki wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem, a następnie wyłóż masę ciasteczkową na dno formy i dobrze dociśnij. Włóż na chwilę do lodówki do schłodzenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 150 C. W czajniku zagotuj wodę. Na dolnym poziomie piekarnika umieść głęboką formę lub szerokie naczynie żaroodporne i nalej do niego wrzątek. Wszystkie składniki na masę serowa umieść w misie i dokładnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz z parą wodną, aż środek sernika będzie ścięty. Po upieczeniu wystudź, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Czas pieczenia: 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Sok z limonki i cytryny, skórkę z cytryny, cukier, roztrzepane jajka i żółtka oraz roztopione masło umieść w misce (metalowej lub żaroodpornej) i ustaw nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając doprowadź całość do zgęstnienia (nie gotuj zbyt długo, gdyż krem zacznie się ścinać / ważne, aby miał żelową konsystencję, a po schłodzeniu jeszcze zgęstnieje). Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego kremu cytrynowego, a następnie dodaj do pozostałej części kremu i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem cytrynowy rozsmaruj na wierzchu i bokach sernika, a następnie wstaw na krótko do schłodzenia.
Wierzch sernika udekoruj posiekaną czekoladą i Prymulakmi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki