Zagotować wodę i odmierzyć 500 ml. Garnek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować. Wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia.
Dno formy o średnicy 22 cm wyłożyć ciasteczkami delikatnie nasączonymi w mleku.
Serek zmiksować z cukrem. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko zmiksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę dodać do masy i miksować do czasu połączenia składników. Całość przelać do formy i odstawić do lodówki.
Kiedy galaretka będzie już lekko tężejąca, wyjąć sernik z lodówki, ułożyć na nim cząstki pomarańczy (bez białej skórki), zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki