Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj miękki tłuszcz i jajko. Masę zagnieć do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Formę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wylep dno formy, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 2,5 cm.
Rozpuść i ostudź margarynę. Mieszankę do masy sernikowej wymieszaj za pomocą miksera z żółtkami, twarogiem i rozpuszczoną margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Masę rozłóż równo na cieście.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 70 - 80 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto pozostaw na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.
Czekoladę zetrzyj na tarce. Polewę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch i boki sernika posmaruj polewą. Boki ciasta obsyp wiórkami czekolady. Pisakiem białym i perełkami złotymi udekoruj wierzch sernika.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki