Spód formy o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Ciasteczka amaretto pokrusz w malakserze lub za pomocą wałka. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą ciasteczkową wyłóż spód formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. W misie miksera umieść twaróg, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj amaretto. Następnie podziel masę na połowę. Do jednej części dodaj kakao i zmiksuj. Masę kakaową wyłóż na ciasteczkowy spód i podpiecz. Pozostałą część masy serowej schowaj do lodówki.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Podpieczoną, czekoladową masę wyciągnij z piekarnika i za pomocą łyżki wyłóż pozostałą masę serową. Wstaw ciasto do piekarnika.
Czas pieczenia: 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
Posyp górę sernika kakao i udekoruj kilkoma ciasteczkami amaretto.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki