Tortownicę o śr. 23 cm i szczelnie owiń folią aluminiową. Najpierw owiń dno formy, a następnie ją zamknij i owiń całą formę od zewnętrznej strony, aż do samej góry.
Pokrusz ciastka zbożowe na niewielkie kawałki i dobrze wymieszaj z miękkim masłem. Masą z ciasteczek wyłożyć dno i brzegi tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki na ok. 1/2 h.
Twaróg, cukier i skórkę otartą z cytryny i pomarańczy ucieraj mikserem na puszystą masę. Dodaj sok z cytryny i pomarańczy oraz aromat waniliowy, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując, dodawaj do serowej masy po jednym jajku, a potem kolejnie żółtka. Dodaj śmietanę, wymieszaj. W małej miseczce wymieszaj mąkę z budyniem waniliowym, całość dodaj do masy serowej i wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem wyjmij z lodówki. Przełóż do niej gotową masę serową.
Tortownicę wstaw do dużego naczynia żaroodpornego lub postaw na dużej blasze do pieczenia. Do naczynia lub blaszki wlej gorącą wodę z czajnika do połowy wysokości tortownicy. Sernik przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do podgrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia sprawdzaj, czy woda się nie wygotowała, jeśli tak, trzeba ją uzupełnić. Po 50 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie, zostaw jeszcze na 10 - 15 minut bez folii. Sernik wystudź i wstaw do lodówki na całą noc.
Czas pieczenia: 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przed podaniem ciasto wyjmij z tortownicy, polej zielonym lukrem rozpuszczonym w kąpieli wodnej i udekoruj orzechami pistacjowymi i kolorowymi perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki