Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek, przesyp do osobnej miseczki. Masło rozpuść i przelej do ciastek, dokładnie wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż równomiernie dno formy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Serek mascarpone dokładnie wymieszaj mikserem, stopniowo dodając do niego twaróg, a następnie pozostałe składniki. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Na spodzie piekarnika ustaw głęboką blaszkę z wyposażenie piekarnika i wypełnij ją dzbankiem wrzącej wody. Poziom nad blaszką z wodą ustaw formę z ciastem.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po tym czasie zmniejsz temp.
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C
Upieczony sernik odstaw do wystudzenia.
Owoce zblenduj z cukrem (mrożone wcześniej rozmroź). Żelatynę zalej wrzątkiem, mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do żelatyny dodaj łyżeczkę zmiksowanych owocow, po czym wszystko przelej do masy owocowej i szybko wymieszaj. Owocową polewę wylej na sernik. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.
Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami i pokruszonymi bezami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki