Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka i przy pomocy wałka pokrusz. Dodaj kakao. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem i wyłóż równomiernie na dno formy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.
Czekoladę zetrzyj na grubych oczkach. Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Dokładnie wymieszaj mikserem. Dodaj startą na grubych oczkach gorzką czekoladę i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do formy i odstaw do lodówki na ok. 2 h.
Wyjmij sernik z lodówki. Na górę sernika zetrzyj na grubych oczkach czekoladę. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia masy serowej.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki