Śmietankę schłodź w lodówce. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Herbatniki pokrusz na piasek przy pomocy blendera lub wałka. Do pokruszonych herbatników dodaj kakao i płynne masło, dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód formy.
Formę ze spodem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Odstaw do wystudzenia. Obniż temperaturę piekarnika do temp. 160°C. Boki formy wysmaruj masłem.
Białka oddziel od żółtek. W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasny krem. Dalej ucierając, porcjami dodawaj twaróg. Dodaj żółtka i budyń. W oddzielnych miskach ubij białka i dobrze schłodzoną śmietankę i połącz z masą serową. Następnie przełóż do formy.
Ciasto wstaw do piekarnika (do temp. 160°C), od razu zmniejsz temperaturę do temp. 150°C i piecz wg zaleceń.
Czas pieczenia: 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.
Pozostałą śmietankę podgrzej. Gorącą śmietanką zalej kawałki czekolady. Po kilku minutach wymieszaj. Polewę przelej na sernik i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki