Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o wym. 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na dnie herbatniki, jeden przy drugim.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Wszystkie składniki na masę umieść w misie miksera (twaróg, śmietanę, jajka, cukry, czekoladę, mąkę). Wymieszaj krótko za pomocą miksera, tylko do połączenia składników.
Masę wylej na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną herbatnikami.
Piecz ok. 70 minut w temp. 160°C. Sernik wystudź, najlepiej przez noc w lodówce.
Czas pieczenia: ok. 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
W rondelku na małym ogniu rozpuść 75 g masła z 2 łyżkami mleka. Mieszaj łyżką do momentu rozpuszczenia się masła. Odstaw rondelek z palnika, wsyp zawartość opakowania z polewą i energicznie wymieszaj do połączenia się składników. Cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia polewy, podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowania i uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch wystudzonego ciasta, rozsmaruj ją łyżeczką w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza. Pozostaw do zastygnięcia.
Udekoruj posiekanymi orzechami i czekoladą.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki