Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.
Do miski przesiej mąkę. Dodaj sodę i przyprawę korzenną, wymieszaj.
W drugiej misce ubij jajka do podwojenia objętości. Dodaj stopniowo cukier i dalej ubijaj, aż masa uzyska gładką konsystencję. Cienkim strumieniem dolej do masy olej. Następnie dodaj startą marchewką i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Do masy stopniowo dodaj zawartość miski z suchymi składnikami, a następnie orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem ze skórką pomarańczową. Ciągle ucierając, dodawaj na przemian twaróg, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita.
Przelej masę sernikową na ostudzony spód marchewkowy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zredukuj temperaturę do 130°C i piecz jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Śmietanę i przesiany cukier puder delikatnie zmiksuj do połączenia się składników. Masę przelej na wystudzony sernik.
Polewę posyp pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki