Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami, kakao i przyprawą korzenną. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzej do temp. 160˚C. Masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem, następnie dodawaj stopniowo twaróg, jajka, przyprawę korzenną, ekstrakt oraz Sernix. Wszystkie składniki zmiksuj. Masę sernikową przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Powidła oraz połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia się składników. Polewę przełóż na sernik i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki