Tortownicę o śr. 26 cm, posmaruj masłem i wysyp mąką. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto zabarw ½ łyżeczki barwnika czerwonego. Całość przelej do przygotowanej tortownicy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z foremki i wystudź. Wierzch oraz boki ciasto obetnij nożem - ok. 1 cm z każdej strony, tak by zdjąć przypieczoną warstwę i odsłonić różowe ciasto. Ciasto przełóż do tortownicy o śr. 24 cm.
Do wysokiego naczynia wlej mleko. Wsyp masę sernikową i miksuj 3 min. na najwyższych obrotach. Następnie dodaj jogurt naturalny i miksuj jeszcze przez 2 min. Masę sernikową podziel na cztery równe części. Do pierwszej części dodaj ½ łyżeczki barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na wcześniej przygotowany blat i wyrównaj łyżką. Do drugiej części masy sernikowej dodaj ¼ łyżeczki barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do tortownicy i wyrównaj łyżką. Do trzeciej części masy sernikowej dodaj 5 kropli barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do tortownicy i wyrównaj łyżką. Następnie wyłóż do tortownicy pozostałą część masy sernikowej i wyrównaj ją łyżką. Sernik włóż na ok. 1 h do schłodzenia w lodówce.
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój w plasterki. Sernik udekoruj truskawkami i listkami mięty bezpośrednio przed podaniem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki