Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki pokrusz w malakserze i połącz z roztopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Wszystkie składniki na masę serową przełóż do misy i zmiksuj do momentu połączenia się składników.
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej. Zagotuj wodę i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego pieca do 180 stopni.
Masę serową przelej na schłodzony spód i wstaw do piekarnika, poziom ponad wrzącą wodą. Piecz w 180 stopniach przez pierwsze 10 minut.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez kolejne 90 minut.
Czas pieczenia: 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C
Po upieczeniu studź w lekko uchylonym piekarniku.
Śmietanę, sok z cytryny oraz przesiany cukier puder zmiksuj do połączenia składników i przelej na sernik, po czym wstaw jeszcze na kilka godzin do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki