Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawaj żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź, dodaj wystudzoną czekoladę, wymieszaj delikatnie łyżką i przelej do przygotowanej wcześniej foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Następnie wyjmij z formy upieczony blat i wystudź go. Jeśli biszkopt wyrośnie zbyt wysoko należy go wyrównać ścinając nożem. Foremkę umyj i ułóż w niej ponownie wystudzony blat.
Do wysokiego naczynia wlej 500 ml mleka. Wsyp masę sernikową i miksuj 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodaj 2 serki i miksuj przez 1 minutę. Dodaj dwie tubki barwnika spożywczego zielonego. Masę sernikową wyłóż na wcześniej przygotowany blat, wyrównaj łyżką i włóż do lodówki na godzinę.
Truskawki umyj, osusz i udekoruj nimi sernik bezpośrednio przed podaniem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki