Formę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem. Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka ciągle miksując. Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawaj partiami mąki z proszkiem delikatnie mieszając. Gdy masa będzie jednolita przełóż ją formy.
Masę w formie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto odstaw na kratkę do schłodzenia.
Zagotuj wodę i odmierz 150 ml wody. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Ubij śmietankę. Do jogurtu naturalnego dodaj przesiany cukier puder. Dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka przestygnie dolewaj ją do jogurtu cienkim strumieniem ciągle mieszając. Do jogurtu wmieszaj ubitą śmietankę.
Spód przełóż do czystej blachy odwracając je spodem do góry. Masę jogurtową przełóż delikatnie do formy na ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki do stężenia na około 30 minut.
Zagotuj wodę i odmierz 500 ml wody. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw galaretkę do schłodzenia. Winogrona umyj. Umyte winogrona rozłóż na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw na około 3 godziny do całkowitego stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki