Galaretkę przygotuj dzień lub kilka godzin wcześniej. Okrągłą formę o śr. 20 cm posmaruj bardzo cienko masłem (boki i dno) i wyłóż folią spożywczą. Do wrzącej wody wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj do ich rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw na ok. 30 minut do lekkiego zgęstnienia. Galaretkę przelej do formy i schłodź w lodówce do całkowitego stężenia.
Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż biszkopty. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plasterki.
Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj serek mascarpone i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Ok 1/3 gotowej masy wyłóż na biszkopty i wyrównaj. Galaretkę wyjmij z formy, delikatnie usuwając folię i ułóż na środku masy sernikowej. Całość przykryj pozostałą częścią masy dokładnie wypełniając po bokach i wyrównaj wierzch. Udekoruj wierzch wciskając lekko w masę plasterki truskawek. Schłodź w lodówce przez ok. 2 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki