Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. W misce wymieszać serki homogenizowane z cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do serków. Żelatynę podgrzać do płynnej postaci uważając, żeby jej nie zagotować. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, wymieszać i całość połączyć z resztą serków. Masę serową wylać na biszkopty i odstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. W garnku zagotować mrożone owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Zblendować, dodać odsączone listki żelatyny i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone owoce wylać na sernik, odstawić na 5-6 godzin do lodówki.
Sos waniliowy wymieszaj z 250 ml zimnego mleka. Sernik z owocami leśnymi podawaj polewając każdy kawałek z osobna sosem waniliowym.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki