Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka zmiksuj w malakserze, a następnie przełóż do miseczki i dodaj rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do tortownicy, a następnie równomiernie rozprowadź i uklep tworząc spód ciasta. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Schłodzoną śmietanę przelej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania sernika na zimno i zmiksuj na jednolitą masę (ok. 2-3 minuty). Następnie dodaj serek homogenizowany i miksuj jeszcze ok. 1 minuty. Masę sernikową wyłóż na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek i odstaw do schłodzenia.
Porzeczki opłucz i oderwij listki. Przełóż do rondelka, dodaj 2 łyżki cukru i podgrzewaj, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przy użyciu sitka z bardzo drobnymi oczkami, przetrzyj porzeczki. W ten sposób otrzymasz puree porzeczkowe pozbawione szypułek, pestek i skórek. Przygotowane puree wystudź, a następnie dodaj jajka, żółtka, sok z cytryny, dwie łyżki cukru i rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie wymieszaj rózgą i ustaw na średnim ogniu do zgęstnienia, uważając by się nie zagotowało (masa nie będzie bardzo gęsta, ale półpłynna). Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia. Następnie lekko podgrzej, tak by się rozpuściła i dodaj do jeszcze ciepłych porzeczek, po czym całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wystudź, co jakiś czas mieszając, by na jej powierzchni nie utworzyła się skorupka. Przestudzone porzeczki wylej na sernik i wstaw do schłodzenia.
Śmietankę ubij, pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Sernik udekoruj śmietaną za pomocą dekoratora z ozdobną końcówką tworząc rozetki i porzeczkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki