Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do mielonych orzechów dodaj rozpuszczone masło i cukier puder, wymieszaj i wyłóż równomiernie na dno formy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.
Do miski przelej jogurt i zmiksuj go z cukrem pudrem.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie do czasu napęcznienia. Po tym czasie rozpuść ją w mikrofalówce lub w małym garnuszku, pamiętając, by jej nie zagotować.
W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone.
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw kilka łyżek masy jogurtowej, wymieszaj i przelej z powrotem do jogurtu i zmiksuj. Dodaj od razu wmieszaj ubitą śmietankę i energicznie wymieszaj.
Masę przełóż na przygotowany wcześniej spód i odstaw do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Do zagotowanej wody wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij sernik z lodówki i wylej wystudzoną, tężejącą galaretkę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem, dodaj wymieszany ze sobą cukier puder i śmietan fix. Przełóż do woreczka z ozdobną końcówką. Wyciskaj rozetki, udekoruj umytymi, odszypułkowanymi i pokrojonymi na kawałki truskawkami oraz miętą.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki