Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski włóż pokruszoną czekoladę gorzką i białą oraz masło, rozpuść w kąpieli wodnej, bądź w kuchence mikrofalowej. Dodaj płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszaj. Czekoladową masę przełóż na spód tortownicy i wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno dodając cukier puder. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Do serka waniliowego wlej żelatynę, połącz mikserem i dołóż bitą śmietanę. Wszystko razem miksuj na wysokich obrotach. Gotową masę wyłóż do tortownicy, wyrównaj i odstaw z powrotem do lodówki do stężenia.
Truskawki umyj i odszypułkuj. 3/4 truskawek (600 g) wsyp do wysokiej miski i miksuj blenderem. Następnie przetrzyj przez sito i wymieszaj z cukrem. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę połącz z musem truskawkowym. Mus wylej na masę serową i odstaw do lodówki do stężenia. Sernik udekoruj pozostałymi truskawkami, schłodź w lodówce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki