W metalowej lub żaroodpornej misce roztrzep jajka, żółtka i cukier. Dodaj roztopione masło i wymieszaj rózgą. Na koniec dodaj sparzoną skórkę otartą z jednej z cytryn i sok ze wszystkich trzech cytryn, wymieszaj. Miskę ustaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia kremu. Zdejmij miskę znad pary, przykryj folią spożywczą, aby stykała się z masą i odstaw do wystudzenia.
Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, a następnie rozłóż równomiernie w tortownicy i dociśnij, aby utworzyć spód. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.
Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do schłodzenia na ok. 30 minut do lodówki. Następnie na wierzchu sernika rozprowadź wystudzony krem cytrynowy i wstaw ponownie do lodówki na ok. 2 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki