Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz drobno, wymieszaj dokładnie z rozpuszczonym masłem, a następnie wyłóż równomiernie na dno tortownicy i dociśnij by utworzyć spód. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.
Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj krem orzechowy i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wierzch sernika.
Orzechy upraż na suchej patelni. Następnie wysyp na arkusz ręcznika papierowego, odczekaj chwilę aż lekko przestygną i drugim kawałkiem ręcznika obtaczaj ręką aby pozbyć się skórek z orzechów. Oczyszczone orzechy posiekaj na grubsze kawałki i posyp nimi wierzch sernika. Sernik wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki