Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Herbatniki pokrusz na piasek, a następnie dodaj rozpuszczone, ostudzone masło i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż masę z herbatników równomiernie na dno formy, wyrównaj i dociśnij aby utworzyć spód.
Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Skyr wystaw wcześniej z lodówki, by ogrzał się do temperatury pokojowej.
W większym naczyniu wymieszaj jogurt z pastą waniliową.
Czekoladę rozpuść stopniowo na niewielkiej mocy w mikrofalówce lub w misce ustawionej nad gotującą się wodą. Często mieszaj, aby czekolada równomiernie się rozpuszczała.
Rozpuszczoną czekoladę połącz dokładnie ze skyrem.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i wmieszaj do przygotowanej wcześniej masy do połączenia się składników.
Przelej masę do formy na przygotowany spód, wyrównaj i odstaw do lodówki do stężenia na co najmniej 1 h.
Do wrzątku wsyp galaretkę krystaliczną, mieszaj do jej rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
Maliny zmiksuj blenderem, a następnie połącz z galaretką. Odstaw do lodówki do schłodzenia, aż galaretka lekko zgęstnieje i zacznie nabierać żelowej konsystencji.
Lekko zgęstniałą galaretkę malinową wylej na wierzch sernika. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 3 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki