Przygotowanie zacznij od podgrzania śmietanki z cukrem z wanilią, aż będzie gorąca. Następnie wystudź i dobrze schłodź śmietankę w lodówce. Dzięki temu nabierze waniliowego aromatu.
Formę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Herbatniki pokrusz na piasek, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż masę z herbatników równomiernie na dno formy, wyrównaj i dociśnij aby utworzyć spód.
Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Twaróg przełóż do większej miski, dodaj cukier puder i wymieszaj.
Dobrze schłodzoną śmietankę waniliową ubij na sztywno.
Żelatynę dokładnie rozpuść (nie gotuj), dodaj 2-3 łyżki masy serowej, wymieszaj i połącz szybko z resztą masy.
Następnie wmieszaj ubitą śmietankę a na koniec dodaj kawałki truskawek i wymieszaj aby równo się rozłożyły.
Masę serową z truskawkami wyłóż na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki do stężenia.
Do gorącej wody wsyp galaretkę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia a później schłodź w lodówce, aż zacznie nabierać żelowej konsystencji.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Następnie ułóż je na stężałej warstwie sernikowej.
Tężejącą galaretkę wylej równomiernie na wierzch sernika, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki