Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masę ciasteczkową rozłóż na spodzie tortownicy i delikatnie dociśnij, tak by utworzyć stabilny spód. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia się składników. Całość przelej do formy i odstaw na 2 h.
Truskawki umyj i osusz. Odłóż 7-8 truskawek. Pozostałe owoce pokrój w plasterki i zalej je lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na ok. 2 h.
Odłożone wcześniej truskawki pokrój w plasterki, a następnie jeszcze na pół. Śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj ubitą śmietankę na galaretkę na cieście. Na śmietance ułóż truskawki, tworząc motylki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki