Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj 80 g masła i jajko, zagnieć na gładkie ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki, pozostałą częścią wylep dno i brzeg formy. Wypestkowane śliwki pokrój na kawałki i ułóż na cieście. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. W misce umieść twaróg, jajka, cukier, rozpuszczone masło i mieszankę do masy sernikowej. Całość wymieszaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę przelej na ciasto ze śliwkami. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na masie serowej.
Sernik wstaw do piekarnika i obniż temp..
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu sernik zostaw na ok. 20 minut z uchylonymi drzwiczkami piekarnika, a następnie schłodź w lodówce. Sernik podaj polany sosem czekoladowym.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki