Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj masło, jajko i zagnieć na gładkie ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki, pozostałą częścią wylep dno formy, lekko podwyższając brzeg. Masło do masy rozpuść i ostudź. W misce umieść żółtka, twaróg, cukier, rozpuszczone masło i mieszankę do masy sernikowej. Całość wymieszaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. Masę rozłóż równo na cieście, posyp porzeczkami i wciśnij je do masy. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, wytnij paski i ułóż z nich kratkę na serniku.
Ciasto wstaw do piekarnika obniżając temp.
Czas pieczenia: ok. 80 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu sernik wystudź w uchylonym piekarniku, a następnie schłodź w lodówce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki