Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. ¼ ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Pozostałą częścią ciasta wylep dno formy, formując brzeg o wysokości ok. 2,5 cm.
Brzoskwinie obierz i usuń pestki, pokrój na kawałki. Rozpuść masło i ostudź. Piekarnik nastaw na 180°C bez termoobiegu. Oddziel źółtka od białek. Mieszankę do masy sernikowej zmiksuj z żółtkami, twarogiem i rozpuszczonym masłem lub margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Gotową masę równo rozłóż na cieście, a na nią wyłóż kawałki brzoskwiń. Na warstwę serową zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (na tarce na dużych oczkach).
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 70 - 80 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 5-10 minut, a następnie wyjmij do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki