Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać tłuszcz i jajko. Ciasto zagnieść tak, aby było gładkie. 1/4 ciasta odłożyć, a pozostałą częścią ciasta wyłożyć dno natłuszczonej okrągłej formy o średnicy 24 cm, lekko podwyższając brzegi ciasta na wysokość 2-3 cm.
Mieszankę do masy sernikowej zmiksować z twarogiem, żółtkami i stopionym, schłodzonym tłuszczem. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą. Dodać umyte, oprószone mąką rodzynki. Masę wyłożyć na ciasto. Odłożone ciasto cienko rozwałkować, wyciąć foremkami gwiazdki. Gwiazdki ułożyć na wierzchu sernika.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki